Vaasan tori on meidän kaikkien

Pääsiäisenä Vaasan Ikkuna julkaisi ensimmäisen osan ehdokastentistään, jonka kysymykset olivat varsin leikkimielisiä. Mikä sarjakuvahahmo olisit, sinappia vai ketsuppia, kaikenlaista. Viimeiseen kysymykseen vastattiin jatkamalla lausetta, joka alkoi näin: Kiljuisin riemusta Vaasan torilla, jos…

Minä vastasin tietenkin jos pääsisin eduskuntaan. Itsestään selvä vastaus (ja ihan totta, varmaan kiljuisinkin, vaikken kovin usein muuten kilju) jota oli käyttänyt moni muukin. Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Maria Tolppanen oli kuitenkin valinnut toisen tien. Hän vastasi näin: ”… jos siellä olisi vähemmän mamuja. Ja enemmän ihmisiä nauttimassa lounastaan työpaikan ruokatunnilla.”

Vastaus sai sosiaalisen median kuohumaan. Vaasassa on aikaisemminkin perussuomalaisten toimesta valiteltu maahanmuuttajien määrää torilla ja Vaasassa yleensä. Minun mielestäni se, että ihmiset viihtyvät torilla on hieno asia. En myöskään pidä Tolppasen tavasta laittaa vastakohdiksi sanat ”mamu” ja ihminen.”

Tolppanen puolustautuu sillä, että pisteen kohdalla lauseiden välissä pitäisi olla pilkku. Hän sanoo tarkoittaneensa, että toivoo maahanmuuttajien saavan töitä, ja nauttivan sitten lounastaan siinä torilla.

Minusta tämä on jo varsin tuttua perussuomalaisilta. Puolueen johto ja näkyvät hahmot sanovat, ettei puolue hyväksy – saati tahdo edistää – minkäänlaista syrjintää. Kuitenkin kerta toisensa jälkeen ehdokkaiksi otetaan henkilöitä, joiden tiedetään keräävän äänet juuri niiltä, joiden kohdalla ”maahanmuuttokriittisyys” ei enää kuvaukseksi riitä. Juuri samalla tavalla pelaa Tolppanen. Sanoo ensin jotain, ja sitten piiloutuu saivartelun taakse.

Tolppanen on työskennellyt toimittajana vuosikaudet. Luulisi hänen osaavan muotoilla lauseensa vaikkapa näin: ”… jos siellä päivisin oleskeleville työttömille löytyisi töitä.”