Tämä maailmani, pallo valtava

Viime maaliskuussa Suomessa uutisoitiin pienestä Vanuatun saarivaltiosta. Tyynellämerellä riehunut hirmumyrsky oli yksi pahimmista luonnonmullistuksista alueella. Se runteli infrastruktuuria ja tuhosi rakennuksia sekä aiheutti ruokapulan ja tuhansien paon tilapäismajoitukseen. Maan presidentti Baldwin Lonsdale syytti myrskystä ilmastonmuutosta.

Katastrofi on hyvä muistutus siitä, miten riippuvainen ihmisen hyvinvointi on maapallon terveydestä. Vaikka vastaavantasoista katastrofia ei ole Suomessa odotettavissa, meidän on kannettava vastuu myös täällä.

Kuten moni muukin suomalainen, tunnen jo tekeväni paljon ympäristön eteen. Lajittelen jätteet eri astioihin, vien pullot kauppaan ja kuljen työmatkani kävellen tai pyöräillen. Ihailen myös ekorakentamisen mahdollisuuksia Suomessa ja unelmoin omista aurinkopaneeleista.

On kuitenkin tehtävä enemmän. Ilmastotieteen laitos varoittaa, että tulevaisuudessa myrskyt voivat saavuttaa hirmumyrskyjen nopeuden myös Suomen rannikkoseudulla. Tämä yhdessä merenpinnan nousun kanssa voi aiheuttaa rannikkotulvia. Ei siis ihan Vanuatun luokkaa, mutta huolestuttava näkymä joka tapauksessa.

Ilmastonmuutokset vaikutukset maanviljelyyn ovat moninaisia: tuholaiset nauttivat lämmenneestä ilmastosta, kun taas ääri-ilmiöt heikentävät peltotuotannon määrää ja laatua.

Ilmastonmuutosta hillitseviä hiilineutraaleja palveluita ja teknologiaa kehittämällä voidaan luoda sekä työtä että edistää ympäristön hyvinvointia. Satsaukset uusiutuviin energiamuotoihin ja niiden kehittämiseen Suomessa puolestaan vähentävät riippuvuutta esimerkiksi Venäjältä tulevasta maakaasusta.

Ilmastonmuutoksen uhat on otettava tosissaan myös suomalaisessa päätöksenteossa, niin paikallisesti kuin valtionkin tasolla. Jos maapallon lämpenemisen annetaan jatkua, vaikuttaa se meidän jokaisen elämään. Tämä planeetta on ainut kotimme.

Jokaista päätöstä tehtäessä on otettava huomioon sen vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön.

Nyt jos koskaan.