Ilmaiset parkkipaikat eivät ole vastaus pysäköintiongelmiin

Valtuuston kokouksessa 12.2.2018 käsiteltiin kokoomuksen valtuutettu Leena Tulimaan aloite pysäköintipaikkojen muuttamisesta maksuttomaksi Kirkkopuistikko 24-28 välisellä alueella.Hän perusteli maksuttomuutta sillä, etteivät alueella sijaitsevien lukioiden opiskelijat löydä läheltä maksutonta parkkipaikkaa koulupäivänsä ajaksi.  Vastaus aloitteeseen oli hyvä: maksuttomien parkkipaikkojen lisääminen keskustan aluella on vastaan kaupunginvaltuuston hyväksymän energia- ja ilmasto-ohjelman tavoitteita.

Tulimaa kuitenkin esitti aloitteensa palauttamista uudelleenkäsittelyyn, mitä me vihreät tietenkin vastustimme. Onneksi myös valtuuston enemmistö ymmärsi, ettei ilmaisten parkkipaikkojen lisääminen ole kesätävä vastaus pysäköintiongelmiin, eikä aloitetta palautettu. Alta voit lukea valtuustossa esittämäni perustelut.

Valtuutetut, puheenjohtaja,

Leena Tulimaan aloitteessa on varmasti hyvät tarkoitusperät takana. Hänen ratkaisunsa ovat kuitenkin menneestä maailmasta. Ne eivät katso tulevaisuuteen, niin kuin meidän valtuustossa tulisi tehdä.

Ymmärrän hyvin lukiolaisten tuskan siitä, ettei joukkoliikenne Vaasassa, eikä etenkään yhteistyössä naapurikuntien kanssa toimi sillä tasolla, kuin kaupungissa kuuluu. Vastaus tähän ei kuitenkaan ole se, että helpotamme yksityisautoilua. Olemme väärällä tiellä jos totutamme kaupunkimme nuoret jo lukioikäisenä siihen, että autoilu on ainut tapa liikkua kaupungissamme.

Valtuustomme on sitoutunut kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelman noudattamiseen ja sen tavoitteiden edistämiseen. Yksi niistä tärkeistä asioista, mihin Vaasassa on korkea aika puuttua, on yksityisautoilun vähentäminen joukkoliikenteen sujuvuutta lisäämällä.

Paitsi että ilmaisten parkkipaikkojen lisääminen on huono ratkaisu energia- ja ilmastotavoitteidemme saavuttamisen kannalta, on se myös hyvin lyhytaikainen ja lopulta toimimaton ratkaisu. Ilmaiset parkkipaikat houkuttelevat ihmisiä tulemaan kaupunkiin nimenomaan yksityisautoillaan. Autojen määrä kasvaa, ja pian ovat uudetkin ilmaiset paikat täynnä.

Kaistojen lisääminen teihin ja ilmaisten parkkipaikkojen tarjoaminen eivät ole ratkaisu ruuhka- ja pysäköintiongelmiin. Toimivalla julkisella liikenteellä ratkaisemme ongelmat edullisemmin ja monialaisemmin, kestävämmällä ja ympäristöystävällisemmällä tavalla.

Myös toimiva joukkoliikenne houkuttelee entistä laajempaa joukkoa käyttämään kaupunkikeskustamme palveluita.

Nyt onkin aika auttaa kaupunkimme asukkaita, niin opiskelijoita, työssäkäyviä, kuin eläkeläisiäkin, yhtä lailla niitä, jotka joutuvat omaa autoa käyttämään työmatkoihin kuin niitä, jotka tahtovat päästä liikkumaan ilman yksityisautoa. Julkisen liikenteen toimivuuteen panostamalla vähennämme ruuhkia, parkkipaikkojen tarvetta ja kaupunkimme hiilipäästöjä.

Tämä tietenkin vaatii myös rahallisia panostuksia. Ne ovat kuitenkin hyötysuhteeltaan varsin edullisia verrattuna vaikkapa lisäkaistojen tai pysäköintihallien rakentamiseen.

Tämän lisäksi olen vahvasti sitä mieltä, että oppilaitostemme vetovoimaisuuden on tultava muista asioista, kuin ilmaisten parkkipaikkojen saatavuudesta. Vetovoimatekijöitä yläasteelta lähtevien opiskelijoiden parissa lienevät laadukkaat ja monipuoliset opintomahdollisuudet ja kaikille kiinteistöjemme käyttäjille esimerkiksi terve sisäilma.

Kiitos!